POR

Aquell matí em vaig llevar abans de les set, vaig anar a buscar el cotxe per arribar a les vuit a l’Institut Martí Franquès, però la roda davantera del costat dret estava punxada. Vaig arribar a Tarragona una hora tard. Mentrestant l’Eloïsa, la professora de batxillerat artístic, una persona que destil·la genuïnitat i amor per la docència per tots costats, va fer la tasca que em tocava a mi a la primera hora. Explicar a dues classes de noies i nois de batxillerat, Som així! i GRANS, dos dels meus treballs de retrat.

Quan vaig arribar, ben atrafegada, vaig parlar amb ells uns minuts i ràpidament vam anar per feina, havíem de realitzar una sessió fotogràfica de retrat. Molt complicat! Per què amb excepció de dues o tres noies ningú volia posar-se davant la càmera.

Adolescents, ja hi som! I això que fan batxillerat artístic, vaig pensar. De mica en mica però, es van anar implicant, anaven preguntant com retratar, tant tècnicament com emocionalment. Vaig explicar com havien de tractar els avis per poder obtenir un retrat sincer, ja que havien de fer un treball sobre la gent gran.

Aleshores si haguéssim tingut més temps, ni amb un dia sencer hauriem acabat de parlar de fotografia. Finalment en grup, es van posar tots davant la càmera.

Miro les fotografies i per un costat penso en la meva època d’adolescent i per l’altre, en els meus tres fills, dos nois de quasi setze anys i una noia de tretze.

Ja fa dies que tinc les fotografies, però em posava davant l’ordinador i les paraules no sortien, no podia escriure del batibull mental que tenia. Avui finalment m’he centrat!

Parlem d’ells i elles, no sé per què em va estranyar que la majoria només es volgués fotografiar en grup, si és en aquesta etapa de la vida on van forjant la personalitat, quan per ells és de vital necessitat buscar un grup on compartir valors, gustos i necessitats.

El grup! Però malgrat que el trobin i es puguin sentir acceptats i acompanyats, l’individu neix, viu i mor sol, i és ara, durant l’adolescència, que ho descobreixen, i això fa por!

Por també a no agradar, por a no ser compresos, a deixar-se anar, a dir allò que passa pel cap, por a canviar de referents. Por al judici d’aquesta societat plena d’exigències estúpides de feina, d’estètica, de comportament…

L’adolescència és por, però va disfressada de moltes altres coses.

Ara comencen a veure que viure no és fàcil, ara van entenent que no es tracta només d’estudiar per tenir una bona feina. Frase que els adults no parem de repetir perquè ens fa por que no segueixin el patró més senzill per ser admesos en aquesta societat.

Però són llestos i veuen que amb això no n’hi ha prou. És relativament important, però no n’hi ha prou!

Aprendre a viure i en un esglaó de més amunt, viure per ser feliç, vol dir: cuidar l’amistat, enamorar-se intensament, valorar la solidaritat sense cap condició ni una, respectar el compromís, experimentar sensacions, expresar-se lliurament, ja sigui amb pintura, música, ball, fotografia, oratòria, escriptura, esport…, deixar-se anar, seduir i ser seduït per algun o tots els plaers de la vida. Viure vol dir VIURE!

I moltes vegades depèn dels adults que estem al seu costat que no els hi arrenquem les ales. Cal acompanyar, reconduir i  parar el cop quan caiguin, perquè cauran i molt! Però deixant que experimentin i que diguin al món tot el que necessiten dir, en moltes ocasions a través de l’art!

Vaig néixer en una famila on l’adolescència també de tres germans, la va conduir la meva mare, que malauradament ja no hi és. Quantes coses li explicaria ara i com l’entenc. Llàstima que fins als 45 anys no he pogut saber que complicat és, com a mare, acompanyar als meus fills en aquesta etapa.

Si la tingués un altre cop davant, li confessaria un secret. Mare, jo encara tinc por!

Potser l’adolescència és més llarga del que ens pensem. Però vaig tenir sort, ara ho veig clar, si no, avui no estaria fotografiant.

I una cançó per vosaltres, va ser un plaer, no oblideu mai qui sou! Fins sempre!

Si jamais j’oublie- ZAZ

 

 

 

 

Una resposta a “POR

  1. Glòria

    Gran treball,grans reflexions,gran talent i,sobretot i com sempre,gran persona! Admiro la manera en q expliques la vida a traves de mirades,gestos i paraules ben trobades. Ets genial!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s